Moje på Boön Rubrik
Moje Byström föddes i Hjo den 30 augusti 1911. Han kom med sin familj till Boön utanför Medevi 1917. Mojes far hette Verner Holmberg och hans mor Axelina Byström, och så systern Annie. Dom bosatte sig i torpet på nordostsidan. Verner byggde sig sedan ett eget hus på sydsidan av ön 1928. Far och son kanske inte var dom allra bästa vänner alltid? I slutet på 1930-talet flyttar Moje och hans mor från Boön och bosätter sig i ett brygghus i Västanvik, halvbrodern skulle köpa Boön. Men det visar sig att han inte klarar av det. Annie och Moje köper Boön 1939.
Verner avled den 25/9 1941 av en matförgiftning med komplikationer efter att ha ätit för gammal fisk.
Moje är den ende som varit fast bosatt på en ö i Vättern under de sista decennierna, bortsett från Visingsö. Stugan Moje bodde i var byggd på 1700-talet. Det finns ingen elektricitet på ön, men en vindmölla gav honom möjlighet att se svartvit TV och driva en elektrisk lampa. Värme i stugan fick han genom att elda med ved. Moje var en säregen person, han valde noga sitt sällskap. Passade det inte honom kunde han bli tvärilsk. Han gifte sig aldrig utan vigde sitt liv till Vättern, fisket och båtarna. Sin skolning fick Moje i Medevi skola och folkskolan i Nykyrka. Han tog sig dit med båt eller gick över isen. Han fick tidigt bidra till familjens försörjning, livet som fiskarson var hårt. Moje var road av att bygga modeller av kända fartyg som trafikerat Vättern. Han har gjort modeller av bl a Motala Express, Byälven (som sjönk vid Fjuk 1937) och Per Brahe, den sistnämnda har han skänkt till Kanalmuseet i Motala liksom ett vackert segelfartyg. Även ett av de stockankare som finns utanför Kanalmuseet har plockats upp och skänkts av Moje.

Modellbåt
Mojes modell av Per Brahe i köksfönstret.
Foto: Tommy Holmberg

Moje avled den 12 januari 1996, hans sista färd från stugan till lasarettet i Motala blev dramatisk. Han hittades sjuk och nedkyld i sitt hus av vänner. Räddningstjänst och helikopter kunde inte ta sig ut till ön för att undsätta honom på grund av den täta dimman och isläget som rådde. Med hjälp av en vän till Moje kunde ambulanspersonalen ta sig ut till ön. Därifrån fick han sin sista färd in till land i båten han själv byggt. Han dog senare på kvällen på lasarettet. Moje testamenterade tillgångar och Boön till den kvinnliga brevbäraren som delade ut posten till honom.
Boön var till salu sommaren 1998, den såldes inte då. Sommaren 2000 är den åter till försäljning för 2,5 milj.
En Linköpingsbo som tidigare hade ett fritidshus på en avstyckad tomt där blir nu ensam ägare till hela Boön för 2 milj. i oktober 2000.


Holmberg
Mojes far Johan Verner Holmberg sittande på trappan vid sin stuga på Boön tillsammans med två halv-
bröder till Moje, Sven och Manfred Holmberg.

Moje i båten
Moje på gång i Vättern.
Foto: Tommy Holmberg.

Stuga
Mojes stuga sedd från fastlandet.
(Stugan brann ned i aug. 2004, en ny är nu uppförd).